Check je Hart!

Wanneer:
4 april 2019 @ 19:30 – 21:00
2019-04-04T19:30:00+02:00
2019-04-04T21:00:00+02:00
Waar:
De Neul
Dommelstraat 10 St. Oedenrode
Contact:
Petravan den Brink
06-24681558

Verantwoord duiken

We hebben met de herziene opzet van de indoor trainingen te werken aan de hand van een thema. Het lijkt erop dat we samen de balans al behoorlijk gevonden hebben.

De periode dat we als thema buddy awareness en redden hadden staan hebben we achter ons liggen. Maar ……………

We komen in de praktijk liever niet in aanraking met geneeskunde maar willen er wel op voorbereid zijn. Veilig duiken is niet alleen zorgen voor je materiaal, protocollen afspreken en skills oefenen. Nee, ook zorgdragen en inzicht krijgen in wat je lichaam doet en waar “opletpunten” zitten is essentieel.

In Nederland overlijden ongeveer 10 -15 duikers per jaar. De meeste van deze dodelijke duikongevallen betreft oudere duikers (> 50 jr). In 30-40% van de gevallen ligt de oorzaak bij problemen van hart en bloedvaten. Ouderen blijven met alles in de maatschappij meedoen. De gemiddelde leeftijd van duikers wordt hoger en steeds meer mensen beginnen op latere leeftijd met duiken. En waarom niet. Je voelt je goed dus….

Helaas nemen hart en vaatziekten toch toe met het vorderen van de leeftijd. Er zijn veel, vaak niet onderkende, risicofactoren. De meest voorkomende zijn hoge bloeddruk, bepaalde medicatie, gebrek aan conditie en overgewicht.

Duiken is zeer belastend voor het lichaam. Zo treedt er bijvoorbeeld een verschuiving van bloed plaats van armen en benen naar hart en longen. Het ademen onder water kost meer energie en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met verminderde reserve kan het dan mis gaan.

Het zal duidelijk zijn dat een hartaanval en/of reanimatie onder water heel anders verloopt dan op het droge! Hartmassage onder en drijvend op het water, is niet mogelijk. Voorkomen is beter dan genezen geldt hier bij uitstek. De campagne check je hart probeert oudere duikers zich bewust te laten worden van het risico en geeft advies hoe hier mee om te gaan.

04 April wordt er een lezing gehouden. Check je hart. Een duikerarts van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde komt een lezing geven. Na afloop zal de duikerarts vragen beantwoorden. Tijdens de lezing komen de volgende aspecten aan bod: – de oudere duiker – oorzaken van dodelijke duikongevallen – hartinfarct en duikers longoedeem – risicofactoren hart en vaatziekten – rol van de huisarts – onderzoek van het hart – conditie (testen) – ken uw grenzen.

De lezing wordt georgansieerd voor duikvereninging Duikteam Best, OWS uit Veghel en natuurlijk Discovery Dive. Best en Veghel zullen met circa 15 mensen aanwezig zijn. Jij bent er ook bij!? Het is eigenlijk niet de vraag of maar dat je op tijd bent.

Donderdag 4 april 19.30-21.00 uur.

Meld je aan bij Petra via whatsapp of via brinkpw@gmail.com