Discovery Dive organiseert regelmatig introductieduiken waarbij we je graag de gelegenheid bieden om eens kosteloos en geheel vrijblijvend kennis te maken met de duiksport en natuurlijk onze vereniging.

De opleiding 1*duiker Nieuwe stijl

De 1*-duiker wordt opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijk gebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin hij is opgeleid, mits hij te allen tijde binnen de nultijden blijft. De 1*-duiker duikt niet in getijdenwater.
De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet is het toegestaan met een eigen medische verklaring en vrijwaring te volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker moet hij:
– lid zijn van de NOB;
– minimaal 14 jaar zijn.

Voordat het 1*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet hij minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die hij maakt in het kader van zijn opleiding tellen hiervoor mee.

De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-1*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

De 1*-duiker kan zich verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties (Droogpakduiken, Onderwaterbiologie, Nitrox-brevet, Basis Onderwaterfotografie en Onderwateroriëntatie).

De opleiding 2*-duiker Nieuwe stijl

De 2*-duiker doet in zijn opleiding ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Hierbij kun je denken aan getijdenwaterduiken, nachtduiken en duiken naar dieptes groter dan 20 meter. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duik gerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren?
De 2*-duiker duikt binnen de nul tijden.

Voordat het 2*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet de cursist in totaal minimaal 20 duiken hebben gemaakt. De duiken uit zijn vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die hij maakt in het kader van de opleiding.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 2*-duiker moet hij:

 • lid zijn van de NOB
 • minimaal 15 jaar
 • over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport
 • beschikken over het 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

De 2*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Advanced Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-2*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

Een 2*-duiker kan verdergaan met de 3*-duikopleiding. Hij kan er ook voor kiezen om zich te verdiepen in specialisaties (IJsduiken, Wrakduiken, Zoeken en Bergen, Objectkartering, Driftduiken en Onderwaterfotografie).

De opleiding 3*duiker Nieuwe stijl

De 3*-duiker wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’. Hij leert in het onderdeel Redden hoe hij moet reageren bij een duikongeval. Ook leert hij hoe hij duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Tenslotte worden hem recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de 3*-duiker duikt binnen de nul tijden.

Voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet hij in totaal minimaal 60 duiken hebben gemaakt. De duiken uit zijn vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die hij maakt in het kader van zijn opleiding.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 3*-duiker moet hij:

 • lid zijn van de NOB
 • minimaal 18 jaar zijn
 • beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport
 • beschikken over het 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet

De 3*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Dive Master. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-3*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

Een 3*-duiker staat voor de keuze of hij zich verder gaat specialiseren in het duiken óf dat hij kiest voor de instructiekant: de opleiding tot 1*-instructeur. Hij kan het natuurlijk ook allebei doen.
De 3*-duiker kan kiezen uit alle specialisaties, inclusief Decompressieduiken, Nitrox Gevorderd-brevet en Introductie Grotduiktechnieken.

De opleiding 4*duiker Nieuwe stijl

Voor het 4*-duikbrevet is geen aparte opleiding. Het is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Als zes specialisaties zijn behaald (let op Nitrox Basis en Nitrox Gevorderd tellen niet als twee specialisaties, maar als één) en in totaal 250 duiken zijn gelogd, kan het 4*-duikbrevet worden aangevraagd. De duiken uit vorige opleidingen tellen hierbij mee.
Om het 4*-duikbrevet te kunnen aanvragen, moet men:

 • lid zijn van de NOB
 • minimaal 18 jaar zijn
 • beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport
 • beschikken over het 3*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

De 4*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Master Scuba Diver. Dit is een internationaal bekende benaming.

Het 4*-duikbrevet is bedoeld voor duikers die zich in hun hobby willen verdiepen. Het brevet is niet nodig om een instructeursopleiding te kunnen volgen.